U bevindt zich hier: Berichten
Terug naar: Startpagina
Algemeen: Privacyverklaring Kopij Insturen Digitale Nieuwsbrief Nieuw in de wijk? Links Wegwijzer (sitemap)

Zoeken naar:

Signaalpunt Zeist tegen Eenzaamheid

Stelt u zich eens voor… Er komt niemand meer langs, niet nu vanwege Corona, maar daarvoor ook al niet. Alle vrienden en kennissen zijn weggevallen in de loop der jaren. En ook werken de lichamelijke tekortkomingen niet mee. Je probeert het wel door wat vaker een afspraak te maken bij de kapper of bij de bakker en de slager door iedere dag iets te gaan halen, maar het levert geen structurele oplossing op. Je weet, durft of kan het gewoon niet meer.

In onze gemeente staan tegelijkertijd professionals en vrijwilligers klaar om deze mensen de reikende hand toe te steken, iets samen te bedenken waardoor het beter wordt voor de eenzame medeburgers. Echter, zij hebben uw hulp nodig om te weten wie ze kunnen benaderen. Daarom is er het Signaalpunt tegen Eenzaamheid.

Wat is het Signaalpunt tegen Eenzaamheid?
Een digitaal punt waar iedereen die zich zorgen maakt over een eenzame persoon, hulp kan inschakelen. Een professional reageert binnen 24 tot 48 uur op uw melding en gaat een praatje maken met de eenzame persoon.

Waarom?
In de gemeente Zeist willen we naar elkaar omzien. Elkaar helpen waar dat mogelijk is. En eenzaamheid is een veel voorkomend probleem. Eenzaamheid is er van jong tot oud, van arm tot rijk: in elke straat van de gemeente zijn er minstens 7 eenzame mensen! Grote kans dat u ze dus ook ontmoet.

Van wie is het Signaalpunt?
Het Signaalpunt tegen Eenzaamheid is door de gemeente, in samenwerking met het ministerie van VWS opgericht om eenzaamheid tegen te gaan. De gemeente werkt daarvoor samen met welzijnsorganisatie MeanderOmnium en partners in de gemeente.

U maakt zich bezorgd om iemand
Soms spreekt u mensen die hun verhaal (vaak) vertellen; ze missen iemand, hebben weinig andere contacten of zijn erg op zichzelf. Soms komen ze ineens niet meer op hun vaste afspraak opdagen. Of u ziet dat de deur van de woning nog nauwelijks opengaat, omdat de spullen zich hebben opgestapeld.
U voelt zich niet meteen geroepen om dit zelf op te pakken, want dat is niet uw rol, u durft dit niet of er is geen tijd voor. Maar u weet ook dat het zich niet vanzelf oplost.
Door dit te melden bij de Signaalpunt tegen Eenzaamheid zorgt u ervoor dat een ervaren persoon het contact legt over uw zorg met de eenzame persoon. Wij hebben uw hulp dus hard nodig, want we zien om naar elkaar in de gemeente Zeist.

Ok, ik heb een zorg over iemand, en dan?

1. Het is van belang dat u richting de betrokkene, als u die ziet, uitspreekt dat u zich wat zorgen maakt en vraagt of hij/zij het goed vindt dat u een collega van de welzijnsorganisatie vraagt om even contact op te nemen om eens verder te praten.
Ervaring uit andere steden heeft ons geleerd dat de eenzame persoon vaak blij is dat iemand iets doet! Zelf kunnen ze het namelijk niet (meer).

2. Uw zorg meldt u via de volgende webpagina: www.zeist.nl/eenzaamheid of via 030-6940414.

Daar moet u de volgende gegevens achterlaten:
- Het adres van de eenzame persoon
- De leeftijdscategorie
- Uw eigen naam en relatie tot de persoon
- De reden van uw zorgsignaal

Zodra uw signaal wordt opgevolgd door MeanderOmnium met een huisbezoek aan de eenzame persoon en actie is ondernomen, worden deze gegevens weer gewist. Het doel is dan bereikt.

Waarom hebben ze mijn gegevens nodig?
Eke zorg, elk signaal nemen we serieus. Als we de eenzame persoon niet direct kunnen bereiken, willen we wanneer nodig nog een vraag aan u kunnen stellen. De gegevens worden niet gedeeld met andere organisaties. Ze worden ook niet voor andere doeleinden gebruikt en worden gewist zodra het signaal door de vrijwilliger is opgepakt.

Wat voor oplossingen biedt de welzijnswerker?
De welzijnsmedewerkers van MeanderOmnium gaan op een prettige manier het gesprek aan met de eenzame persoon en vraagt waar hij/zij behoefte aan heeft. Het gaat om praktische oplossingen. Soms is dat iemand om eens per week mee naar de markt te gaan. Het kan ook gaan om een dagelijkse activiteit waarbij ze kunnen aansluiten of gewoon af en toe een praatje maken. Men probeert zo goed mogelijk aan te sluiten bij de beleving van de eenzame persoon. Een jongere wil en kan immers andere dingen dan iemand van 75 jaar.

Vragen?
Als u nog vragen heeft kunt u die stellen aan Elice Schut van MeanderOmnium, e.schut@meanderomnium.nl

Meer informatie?
www.zeist.nl/eenzaamheid