Fair Trade, Fair Climate en Fair Finance

 

Al in 2012 werd de PKN-wijkgemeente Zeist-West een Fair Trade-kerk. Dit betekent dat in het Kerkelijk Centrum de wijkgemeente bij inkoop en gebruik van al haar producten consequent op duurzaamheid let. De diaconie brengt Fair Trade op verschillende manieren onder de aandacht. Zo zijn er in de loop van de jaren boekjes verschenen over Fair Trade, Fair Climate en Fair Finance. 

 

Fair Trade

Het eerste boekje in de serie over Fair Trade.

Fair Climate

Het tweede boekje in de serie over Fair Climate.

Fair Finance

Het derde boekje in de serie over Fair Finance.

Wat doet Zeist-West aan Fair Trade?

Iedere dag kun je tijdens het winkelen kiezen voor Fair Trade producten. Fair Trade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu. Bij Fair Trade worden bijvoorbeeld het recht op vakbonden en het verbod op gedwongen- of kinderarbeid nageleefd. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Ook zorgt Fair Trade voor langdurige handelsrelaties, zodat de boeren en producenten kunnen investeren in zichzelf, hun familie en de gemeenschap waarin zij leven. Daarbij schenkt Fair Trade bij de keuze voor grondstoffen of productiewijze ook extra aandacht aan het milieu.

 

Door aandacht te vragen voor Fair Trade willen we de gemeenteleden ervan doordringen dat het gebruik van Fair Trade producten bijdraagt aan:

  • handelen met respect voor mens en milieu;
  • menswaardige omstandigheden en gelijke behandeling van mannen en vrouwen;
  • duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs voor hun producten.

In onze kerk zijn koffie en thee Fair Trade. De avondmaalswijn is Fair Trade en biologisch. Al het gebruikte papier heeft het FSC-keurmerk. Het stichtingsbestuur en de wijkkerkenraad vragen huurders en gebruikers om zoveel mogelijk Fair Trade producten te gebruiken.

 


Wat doet Zeist-West aan Fair Climate?

De aarde raakt aan zijn grenzen. Zowel wat betreft de voorraad niet-duurzame energie als het opnamevermogen van vervuilende CO2. Het klimaat verandert immers; grotendeels veroorzaakt door de mens. Zeist-West streeft ernaar een duurzame kerk te zijn, vanuit onze verwondering over de Schepping en zorg om de natuur. We kunnen niet werkloos toekijken bij de aanslag op de Schepping die wij als mensen plegen en roepen mensen op tot de 3 V's:

  • verminderen (minder kopen en/of weggooien)
  • veranderen (van gedrag en levensstijl)
  • vergoeden (compenseren van natuurschade)

 

Groene Kerk
Ook heeft de Kerkenraad in 2013 het besluit genomen om te groeien naar een Groene Kerk.


Wat doet Zeist-West aan Fair Finance?

Aan kerken wordt veel geld toevertrouwd om te beheren. En alle mensen die samen die kerk vormen en vormgeven, moeten zelf ook dagelijks keuzes maken over hoe ze omgaan met het geld in hun eigen leven. Met Fair Finance vragen we daarvoor aandacht.

Bezit jij geld of bezit het geld jou?

Die ene vraag - 'Wat doe jij met je geld en wat doet dat met jou?' - is belangrijk in Bijbel en het christelijk geloof. Met geld kun je goede dingen doen en anderen helpen. Dan maakt geld je vrij. Je kunt echter ook zo aan het geld vastzitten dat jij het geld niet meer bezit, maar dat het geld jou in bezit heeft genomen. 

Door aandacht te vragen voor Fair Finance willen we bereiken dat mensen met hun bestedingen, hun spaargeld en hun beleggingen bijdragen aan een duurzame samenleving, waarin ook 'rendement' is voor de allerarmsten in de wereld, werk en inkomen voor kwetsbare groepen, oog voor het milieu en een veilige werksituatie.