U bevindt zich hier: Berichten
Terug naar: Startpagina
Algemeen: Privacyverklaring Kopij Insturen Digitale Nieuwsbrief Nieuw in de wijk? Links Wegwijzer (sitemap)

Zoeken naar:

Commissie Kunst & Kerk

‘Kunst is belangrijk in Zeist-West.’ Met deze zin opent Jolien van der Velde een artikel onder de titel Door kunst in de kerk God (her)ontdekken (Opgang, januari 2021). Hang een kunstwerk op in de kerkzaal, vraag mensen wat ze erin zien en je krijgt heel verschillende antwoorden. Natuurlijk, want iedereen brengt zichzelf mee en kijkt met eigen ogen. Wat de een weinig zegt, vindt de ander misschien prachtig. Dat kan. De ruimte speelt een rol. Het werk hangt in een kerkzaal. Laat mensen tien minuten in stilte naar een kunstwerk kijken, lees dan een gedicht of bid een gebed en stel de vraag opnieuw. De interpretaties zullen zich verdiepen. Het kan het begin zijn van een geanimeerd geloofsgesprek. Kunst kijkt verder.

Hetzelfde geldt voor muziek. Vraag een organist/pianist om te improviseren op een thema, elke keer zul je iets anders horen. Niet alleen omdat de musicus niet tweemaal hetzelfde speelt, maar ook omdat jij de tweede keer anders luistert. Kunst reikt verder. In de kerk reiken we met al onze vragen boven het alledaagse uit, naar God. Kunst biedt daar een eigen weg voor.

Omdat kunst voor Zeist-West belangrijk is heeft de kerkenraad onlangs een kunstcommissie ingesteld. Het is de taak van deze commissie (inmiddels Commissie Kunst & Kerk) om verschillende activiteiten op het gebied van kunst en geloof voor onze gemeente en de wijk rond ons kerkgebouw te bevorderen, te organiseren en te coördineren. De commissie doet dit in nauwe samenwerking met andere betrokkenen (Werkgroep Vieringen, Jeugdwerk, Inloophuis, Ontmoetingsgroep, Stichtingsbestuur, e.a.).

Een eerste activiteit is het Project Veerkracht, waarvoor ca 40 paneeltjes door gemeenteleden met beelden en woorden werden gevuld. In deze pandemiecrisis klinkt te pas en te onpas dat we veerkracht nodig hebben. Maar wat is veerkracht en waar doen we dat spul aan op? Er kwamen al prachtige en creatieve inzendingen binnen, waarmee we elkaar een hart onder de riem kunnen steken. Binnenkort krijgt u daar het een en ander van te zien.

In de Commissie Kunst & Kerk zitten Anke de Jong-Koelé, Corja Menken-Bekius en Jolien van der Velde-van Braak. Jolien is contactpersoon voor de commissie, Tineke Dronkert verzorgt de verbinding met de kerkenraad.

Als u een creatief idee hebt over kunst in onze kerk, laat het ons weten!

kunst&kerk@pknzeistwest.nl