U bevindt zich hier: Documentatie Beleidsplannen  
 DOCUMENTATIE
Beleidsplannen

BELEIDSPLANNEN

Downloaden

* Beleidsplan 2024-2027 [88 KB]

* Actieplannen 2024 [130 KB]


Beleidsplan 2024-2027

VISIE
• We willen werken aan een kerk waar de Bijbel een bron is van verhalen om te vertellen, te verdiepen, te ervaren en te verbinden met dagelijkse ervaringen. Een kerk die ons helpt om met andere ogen te kijken naar het leven, de wereld om ons heen en de toekomst. Zonder de dagelijkse realiteit uit het oog te verliezen.
• We willen werken aan een kerk waar mensen met elkaar spreken over hun geloof en waar we de liefde van God doorgeven. Zowel onderling als aan anderen die behoefte hebben aan steun, troost of bemoediging. En aan kinderen en jongeren opdat zij geïnspireerd raken om op hun beurt deze liefde ook door te geven. Met elkaar dragen we ervoor zorg dat iedereen zich daartoe toegerust voelt, volhoudt en geholpen wordt op het moment dat het moeilijk wordt. De gemeente, ambtsdragers en predikant werken daarin samen en vullen elkaar aan.
• We willen werken aan een kerk waar mensen zich welkom en gezien voelen en open en nieuwsgierig zijn naar elkaar. Waar oog is voor mensen die niet vanzelf aansluiting vinden bij anderen. Een kerk waar we laten blijken dat iedereen mag zijn wie hij, zij, of hen is en zich uitgenodigd voelt met elkaar op te trekken.
• We willen werken aan een kerk die zich de zorgen in de wereld aantrekt en die zich inspant bij te dragen aan rechtvaardigheid, inclusie en duurzaamheid.
• We willen werken aan een kerk, die iedereen – jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk – een plek biedt om tot rust te komen en zich te bezinnen. Waar we de zondag vieren op manieren die ons op uiteenlopende wijzen bemoedigen en inspireren en die aantrekkelijk zijn voor alle leeftijden.
• We willen werken aan een kerk, waarin we ons verbonden voelen met andere geloofsgemeenschappen, dichtbij en ver weg. Waar we andere kerken een reikende hand bieden wanneer zij daar behoefte aan hebben, we samen werken aan oecumene en we ons inzetten voor samenwerking over de muren van kerken heen.
• We willen werken aan een kerk, waar mensen verantwoordelijkheid krijgen en dragen. Waar niet voor hen wordt gedacht, maar met hen. Waar groepen samenwerken vanuit de overtuiging dat ze een geheel vormen en gedragen worden. Een kerk waar we met elkaar praten en denken over wat belangrijk is. Daarbij dragen we er samen zorg voor dat er een balans is tussen het beroep dat op mensen wordt gedaan en de tijd en energie die ze hieraan kunnen en willen geven. En waar een balans is tussen aandacht voor de randvoorwaarden en voor de kern van ons geloof: het belijden en doorgeven van Gods liefde.

ONTWIKKELINGEN
In het licht van deze visie zien wij de komende vijf jaar voor de wijkgemeente de volgende relevante ontwikkelingen, mogelijkheden en opgaven.
Als sterke punten:
• We zijn ruim voorzien van talentvolle gemeenteleden, die zich betrokken voelen bij de wijk en daaraan een bijdrage leveren
• We hebben een multifunctioneel en toegankelijk gebouw gunstig gelegen in het winkelcentrum
Aandachtspunten zijn:
• De toenemende vergrijzing en daaraan verbonden afname van het ledental
• Een onduidelijk en niet uitgesproken profiel van de wijkgemeente
• De neiging om te berusten in de bestaande naar binnen gerichte situatie

KOMENDE JAREN
Gelet op deze ontwikkelingen hebben we in de periode 2024-2027 speciale aandacht voor:
1. Het stimuleren van gemeenteleden om met anderen in gesprek te gaan opdat niemand zich alleen voelt staan
2. Het werken aan meer diversiteit in de wijkkerkenraad, zodat deze een goede afspiegeling is van de gemeente. Hierdoor bouwen we aan draagvlak en verbinding met de gemeente en willen we alle talenten benutten.
3. Het op gang brengen van gesprekken over ons geloof, opdat we woorden kunnen geven aan onze levenshouding en op basis daarvan in ons dagelijks leven actief dienen en delen.
4. Het zorgen voor variatie van de vieringen, met onder meer muziek en kunst, om ze aantrekkelijk te maken voor diverse doelgroepen.
5. Het samen met andere wijkgemeenten de mogelijkheden onderzoeken voor een verdergaande samenwerking
De wijkkerkenraad zal deze aandachtspunten, samen met de verschillende werkgroepen, jaarlijks uitwerken in actieplannen.


Actieplannen 2024

BIJLAGE BELEIDSPLAN - ACTIEPLANNEN 2024

Veel van het werk in onze wijkgemeente wordt gedaan door de verschillende werkgroepen:

Pastoraat
Diaconie
Wijkraad van Kerkrentmeesters
Werkgroep vieringen
Jeugdwerk
CommunicatieCommissie

Naast het voortzetten van bestaande activiteiten hebben de werkgroepen voorgenomen acties voor het komende jaar geformuleerd die aansluiten bij het beleidsplan.

Pastoraat
De kern van pastoraat is omzien naar elkaar in de naam van Christus. Het is de hulp die we elkaar bieden om de weg met God te gaan, in alle omstandigheden van het leven. Pastoraat is dus in wezen een zaak van alle gemeenteleden. De pastorale organisatie vanuit de kerk is erop gericht om het omzien naar elkaar zoveel mogelijk te stimuleren.

Voorgenomen nieuwe acties
De huidige mate van bezoeken is op langere termijn niet meer vol te houden. Er is voor gekozen om het pastoraat steeds meer "van bezoek naar contact" te ontwikkelen. Op die manier kan er ruimte ontstaan om bij noodzaak intensiever pastoraat te verlenen (crisispastoraat). We willen "groepspastoraat" introduceren als nieuwe manier voor onderling pastoraat.
We zullen meer aandacht besteden aan de toerusting van vrijwillige medewerkers, zoals kennis en vaardigheden.
We willen onderzoeken in welke mate diaconie en pastoraat meer met elkaar verbonden kunnen worden, eventueel ook in organisatorisch-ambtelijke zin.
In de eerste helft van 2024 zal de Theatervoorstelling “In Gods naam”, een voorstelling over de Bijbel door Bastiaan Ragas in Zeist worden gespeeld. Dit wordt georganiseerd door PKN en een mediabureau. De voorstelling in Zeist wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van 6 Zeister PKN-gemeenten.
Aansluitend op deze theatervoorstelling biedt PKN verschillende werkvormen aan (‘Aftertalk’, themadienst). We onderzoeken wat we daarmee kunnen, als gemeente Zeist-West alleen of in samenwerking met de deelnemende PKN-gemeenten.

Diaconie
Voorgenomen nieuwe acties
1. Aandacht genereren voor mogelijke armoede binnen onze wijkgemeente.Samenwerking tussen predikant, pastoraal Team en diaconie vergroten door vaker of op vaste momenten samen te komen.Informatie verstrekken aan bezoekgroep over hoe armoede waar te nemen en/of in gesprek te brengen.
Gemeente toerusten om voor elkaar te zorgen en er voor elkaar te zijn.
Overleggen binnen College van Diakenen.
2. Aandacht voor vluchtelingen binnen onze wijkgemeente en binnen Zeist.We gaan met de diaconale activiteiten door zoals tot nu toe is gedaan maar met meer aandacht voor vluchtelingen.Contacten leggen met instanties zoals Saviz en Vluchtelingenwerk Zeist.
Overleggen binnen College van Diakenen.
3. Samenwerken met diakenen en ZWO van andere PKN wijken.Samen met ZWO-groep onderzoeken welke wensen en welke mogelijkheden hiervoor zijn.Overleggen binnen College van Diakenen.

Kerkrentmeesters
Voorgenomen nieuwe acties
Om te besparen op de energiekosten en om bij te dragen aan een meer duurzame kerk is in 2023 onderzocht hoe het gebouw beter kan worden geïsoleerd. Uitvoering volgt zo mogelijk in 2023 of anders in 2024. We werken aan een actief verhuurbeleid van het kerkgebouw, met zowel vaste als incidentele huurders. Er zijn veel verschillende ruimtes voor 10 tot 300 mensen. We hebben faciliteiten als een groot mobiel videoscherm, een beamer en een goede en beveiligde wifi. Ons gebouw is goed toegankelijk, ook voor rollators en rolstoelen, en er is een invalidetoilet. Er zijn ruim voldoende gratis parkeerplaatsen. De bus stopt nabij het winkelcentrum.
In 2023 is gewerkt aan een plan voor de herinrichting van de grote kerkzaal. De uitvoering van het plan wordt in 2023 gestart en zal in 2024 voltooid worden.
Op 18 november 2025 is het 50 jaar geleden dat het kerkelijk centrum officieel geopend werd. Dit jubileum willen we natuurlijk vieren en daar zullen we in 2024 voorbereidingen voor treffen. Eind 2024 zullen we er alvast bij stilstaan dat op 16 december 1974 de eerste paal geslagen werd.
De inkomsten uit actie kerkbalans dalen elk jaar door de afname van het ledental. Actie kerkbalans is ook niet meer toereikend om de kosten te dekken. Gelukkig kunnen we nog steeds een positief resultaat behalen door de forse inkomsten uit verhuur. Om actie kerkbalans te versterken willen we gemeenteleden de mogelijkheid geven om hun toezegging digitaal te doen, via de e-mail of via de Zeist-West App.
We willen het imago van de wijkgemeente versterken door de nieuwe website (Actie CommunicatieCommissie). Als kerkrentmeesters willen we de website gebruiken om de verhuurmogelijkheden aan te prijzen.
De Zeist-West App was afgelopen jaar op proef. Gezien het succes, zowel qua inhoud maar ook bij collecte en vanaf 2024 voor kerkbalans, zijn we voornemens om het abonnement op de App te continueren. De wanden van de zalen blijven beschikbaar voor het tentoonstellen van kunst. Ook in de grote kerkzaal kan kunst worden opgehangen. Voor de laatste mogelijkheid geldt de voorwaarde dat de kunst een rol moet spelen in de vieringen.Als kerkrentmeesters zijn we positief over de samenwerking met de NoorderLichtgemeente, met o.a. de zomervieringen. We stellen voor om ook in de wintermaanden gezamenlijke vieringen te houden. Dit sluit aan bij het op duurzaamheid gerichte beleid en draagt bij aan het zuinig omgaan met onze middelen. Beide wijkgemeenten kunnen dan namelijk fors besparen op de stookkosten.
Verder zullen we de bestemming van de kerkrentmeesterlijke 3e collecte met de NoorderLichtgemeente afstemmen zodat die bij gezamenlijke vieringen steeds hetzelfde doel heeft. De kerkrentmeesters streven ernaar in 2024 een centrale digitale opslag voor het archief en de actuele stukken te realiseren. We zijn daarbij wel afhankelijk van het lopende project van de Commissie Digitaal van het CvK. Sinds jaar en dag wordt het kerkelijk centrum bezocht door muizen. De bestrijding met muizengif lijkt weinig effect te hebben en is ook niet duurzaam. We hebben momenteel niet veel last van de muizen, maar mocht er toch overlast ontstaan dan overwegen we aanvullende maatregelen zoals het inschakelen van een (milieuvriendelijke) ongediertebestrijder of het aanschaffen van een kerkkat.

Werkgroep Vieringen
Voorgenomen nieuwe acties
We willen tenminste twee themadiensten voorbereiden waarbij er na de koffie doorgepraat kan worden in kleine groepen zoals we recentelijk hebben gedaan bij het thema Slavernij-verleden. We speuren naar een mogelijkheid van “Preek van de leek” en diensten die voorbereid en mee uitgevoerd worden door specifieke groepen in de kerk als daar belangstelling voor is.

Jeugdwerk
Voorgenomen nieuwe acties
Verkenning om met gebruik van bijvoorbeeld materiaal uit de basiscatechese ook buiten de advent en de veertigdagentijd binnen de kinderkerk een aantal zondagen aan een bepaald thema te werken.Verkenning van de mogelijkheden om in samenwerking met andere wijkgemeenten binnen de Protestantse Gemeente Zeist aanbod te organiseren voor oudere kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Dit doen we samen met de jeugdwerker van de Protestantse Gemeente Zeist, Geeske Donze.
Aandacht voor communicatie door bijvoorbeeld in de bestaande nieuwsbrief voor kinderen en ouders ook informatie op te nemen over activiteiten van andere wijkgemeenten waar ook ‘onze’ kinderen kunnen aansluiten en eventueel gebruik van de Zeist-West App.

CommunicatieCommissie
Communicatie is een taak van een ieder van ons en wordt gecoördineerd / ondersteund door de CommunicatieCommissie.
Voorgenomen nieuwe acties
Proactief initiëren van onderwerpen en communicatiemogelijkheden die bijdragen aan het behalen van de beleidsdoelstellingen van PWG Zeist-West.Ca. 6x per jaar faciliteren we na de viering de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over het geloof, de wijkgemeente of een ander passend onderwerp.
Tips om een gesprek aan te leren knopen opnemen in de nieuwsbrief: laagdrempelig, ludiek maar met een serieuze ondertoon.
Aanjagen en stimuleren van het gesprek (over het geloof) via de communicatiemiddelen (bijv. de Zeist-West App).
Het visitekaartje naar buiten: onze website vernieuwen en beter laten aansluiten bij wat we willen uitstralen als PWG Zeist-West.


Printerversie