Illustraties Jolien van der Velde

Psalm 104 (200607)


Psalm 104 - Mijn ziel, verheerlijk God om zijne macht
Dit schilderij bestaat uit twee delen waarin de grootheid van God te zien is. Enerzijds de macht van God waar hij een grens stelt aan de oerzee die de aarde bedekte. Dit is het blauwe gedeelte, met de donkerrode lijnen als de grenst. Toch blijft ook de zee nog een prachtig deel van de schepping. Anderzijds heb ik de glans en glorie van God willen verbeelden: het gele vlak. De speelse kleuren in het vlak staan voor de schepping, die ook uit Gods macht voortkomt en die verwondering oproept. De expressiviteit van de kleuren staat ook voor de vreugde, het 'halleluja' waarmee de psalm begint en eindigt. (50 x 50cm, acrylverf op doek.)

Jolien


Hoop in Niemandsland (200524)


De tijd tussen Hemelvaart en Pinksteren is een tijd van wachten, waken. Misschien ook van verwarring en onzekerheid. Maar door dit 'niemandsland' lopen de lijnen door. De horizontale verfstreken en de zeven stroken witte stof - zeven als getal van de volheid - lopen dwars door deze tijd van wachten heen naar een volgend begin.
(acrylverf en textiel op papier, ca 42 x 30 cm)


Voor reacties: Jolien@pknzeistwest.nl


God onder ons (200517)


Waar is God? Die vraag werd zondag gesteld. God is mens geworden, werd een van ons. Hij lijdt en viert mee. God is onder ons. Dit heb ik getoond door de nimbus (lichtkrans) om het hoofd van de personen op de afbeelding. Mensen zoals u en ik, artsen en patiënten, jonge en oude mensen, man en vrouw. God met ons.
(A4-formaat, (kranten)papier en acrylverf).


Voor reacties: Jolien@pknzeistwest.nl


"Bescherming - Naomi en Ruth" (200510)


Door het gebod voor weduwen en het losserschap kregen Naomi en Ruth bescherming en toekomst.
Het zwart in linksonder staat voor de rampen die hen is overkomen. De strook tussen het zwart en wit markeert een overgang. Het wit staat voor hoop en toekomst, die Naomi en Ruth krijgen doordat ze beschermt worden door Gods geboden. Beide figuren zijn afgebeeld in krachtig roze. Hun silhouet is met een kanten sjabloon geaccentueerd. Hiermee wil ik laten zien dat ze vol voor vrouw worden aangezien en zo kunnen leven. De roze lijn om hen heen staat voor bescherming. (33 x 33cm, acrylverf op karton)

Voor reacties: Jolien@pknzeistwest.nl


No longer slaves, Fear en Freedom (200503)


Tijdens het beluisteren van de preek klonk in mijn hoofd het lied I'm no longer a slave to fear // ik ben niet langer een slaaf van angst (beluister hier: https://www.youtube.com/watch?v=f8TkUMJtK5k).
In het eerste werk van dit tweeluik Fear I/II staan de kleuren donkerrood en zwart, de door de zwaartekracht naar beneden getrokken zwarte lijnen en de geslotenheid van het beeld voor de angst. In het rechter beeld, Freedom II/II, staat op een goudkleurige achtergrond een witte open cirkel, die wordt gedragen door een witte open lijn. Hierin staat vrijheid, openheid en gedragenheid centraal. Ook zou je in de halve witte cirkel de opgeheven en ondersteunde arm van Mozes kunnen zien.
Jolien


Messiaanse scherven (200426)


De kleuren en vormen zijn afgedrukt op het papier door middel van stof en keukenpapier. De uitkomst was een verassing, de vormen zijn intuïtief gemaakt. Het blauw staat voor het water, wat op was bij het volk van Israël. De zwarte strepen symboliseren dat, maar staan ook voor de duisternis en ellende vandaag de dag. De rode stippen staan voor woede, angst of bloed. Eroverheen zijn ‘scherven’ geplakt, de vorm en plek is doelbewust gekozen. Soms moeilijk zichtbaar, maar onmiskenbaar aanwezig. Het abstracte van dit werk geeft mijn vraag weer: wat zijn deze messiaanse scherven eigenlijk en waar zijn ze te zien?
Jolien
200429


Ik wens jullie vrede (Beloken Pasen 2020 - 200419)


"Vrede zij met jullie!
De ondergrond bestaat uit nieuwsberichten van de afgelopen weken over angst, verwarring, huiselijk geweld, ic's die vol zijn, behoefte aan contact. Daar overheen waait de Geest, afgebeeld in wit en blauw. De groene blaadjes symboliseren de olijftak. Hiermee verbeeld ik de vrede van God en de Geest die ook nu over ons allen wordt geblazen te midden van alle gevoelens die we in deze tijd hebben."
Jolien
200422


De Stille week en Pasen


Ook deze week is Jolien van der Velde-van Braak weer creatief geweest rond het thema van de vieringen van de afgelopen week.
Ze schrijft daar zelf over. Om de foto’s beter te bekijken kunt u de pdf downloaden op de website.

Elke dag is opgebouwd uit drie lagen stof, je kunt er niet omheen. In het geval van Goede Vrijdag om de zwartheid ondoordringbaar te laten zijn en zo het donker door te laten dringen van wat er is gebeurd. De teksten zijn met de hand geborduurd, door alle lagen heen. Juist het met de hand borduren, de letters steek voor steek op te bouwen, zorgde ervoor dat ik dichter bij het verhaal kwam en het kon verbinden met mijn eigen leven.
1. Ubi Caritas(Witte Donderdag): op drie lagen verschillende witte stof, hier en daar schijnt het nog door, is er nog licht. De herhaling van de tekst is als een mantra: waar liefde en vriendschap is, daar is God.
2. Es ist vollbracht (Goede Vrijdag): drie lagen van ondoorzichtige zwarte stof. De tekst is uit het deel uit de Johannes Passion die te horen was tijdens de viering. Door tekst in zwarte draad uit te drukken, valt het bijna samen met de lagen stof.
3. De nacht zal voorbijgaan (Stille Zaterdag): drie lagen stof in wit, zwart en doorzichtig grijs. Het is nog zwart, maar de hoop is al zichtbaar.
4. Gele bloem of Pasen: Groene stof met daarop bloemetjesstof en witte doorzichtige stof. Op de stof de gele bloem die in onze vensterbanken stond.
Jolien

U kunt de foto hier als pdf downloaden om hem beter te kunnen bekijken.


Palmpasen


Illustratie bij Palmpasen 2020 – "Memento vivere (gedenkt te leven)" gemaakt door Jolien van der Velde-van Braak


(C) 2005 - Alle rechten voorbehouden - PKN Zeist-West

Deze pagina afdrukken