U bevindt zich hier: Berichten  

ZET EEN BOOM OP MET DE ZWO-COMMISSIE
  

Een boswandeling (12 juni) en een informatie-avond over duurzaamheid, bomen, CO2-opslag, etc (22 juni).

Als ZWO-commissie van de PKN-gemeente Zeist-West willen we graag aandacht besteden aan duurzaamheid. Het is de laatste jaren steeds duidelijker dat een rechtvaardige aarde ook betekent dat we ons bewust moeten worden van de effecten van onze niet-duurzame leefwijze in landen elders in de wereld. Als we niets doen, gaat onze leefwijze ten koste van, vooral, onze medemensen in ontwikkelingslanden. Wij kunnen onze dijken ophogen en we kunnen een steentje bijdragen aan het vloed- en orkaanveiliger maken van bijv. de kuststrook van het ook laag gelegen Bangladesh. Maar het is natuurlijk beter om te voorkómen dat het klimaat zo sterk beïnvloed wordt…
Duurzaam leven kan je op veel verschillende manieren invulling geven. Wij steken dit thema in vanuit CO2opslag en bomen. Komt u ook een boom opzetten?

Zondagmiddag 12 juni - VERVALLEN
Boswandeling met Chris Hartman, bosecoloog en senior boswachter bij Staatsbosbeheer.

Woensdagavond 22 juni
Avond over bomen, bos en duurzaamheid.
Aanvang 20 uur in het KC
Op deze avond belichten diverse betrokken sprekers kanten van dit thema. Na afloop van de presentaties (ca. 21.30) willen we met de sprekers en met elkaar, onder de bezielende leiding van Anton, in gesprek.
Om ca 22.00 sluiten we af. Voor wie wil, kan nog even blijven napraten.

Programma
* Fair Climate Fund
CO2-compensatie: je komt het in vele vormen tegen. Boek voor een prikkie een vliegticket naar Barcelona en terug en “compenseer” je uitgestoten 0,4 ton CO2 door €6,37 extra te betalen… Hoe reëel is dit? En wat levert dit op voor het klimaat?
In deze cowboymarkt wil het Fair Climate Fund aantonen dat de CO₂-markt op een eerlijke en effectieve manier ten goede kan komen aan mensen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Degenen met de grootste CO₂-voetafdruk investeren in CO₂-reductie projecten met een grote sociale impact die voldoen aan de eisen van de Gold Standard en/of de Fairtrade Climate Standard. Deze presentatie is via Teams, op een groot scherm.


 

* Riforest
Aziz Kaouass, bekende Zeistenaar en actief in de naburige moskee, zag met lede ogen hoe de omgeving van zijn geboortedorp in Marokko steeds kaler werd. Hij besloot niet alleen te treuren, maar stak de handen uit de spreekwoordelijke mouwen. Zijn stichting Riforest (www.riforest.nl) stimuleert en ondersteunt arme boeren in het Rifgebergte bij het ecologisch en economisch herstellen van hun landbouwgrond. Stichting Riforest doet dit door het bieden van materiele ondersteuning, overdracht van kennis en toepassing van principes uit de Permacultuur wetenschap. Aziz houdt een korte presentatie van ongeveer 20 minuten.


 
 

* Koffie/theepauze
* Bomen bij de kerk
Voor onze kerk staat na de nieuwbouw een mooie reuze ‘plantenbak’, maar verder ziet het er best wel kaal uit, met al die auto’s. Hoe gaat de inrichting van zo’n gebied in het werk, welke belangen worden er afgewogen en wie geeft er stem aan de natuur? Koos Keestra was hier vanuit onze gemeente bij betrokken en vertelt hoe dit in het werk ging.

Iedereen, ook uit andere wijkgemeentes en andere geïnteresseerden, is van harte uitgenodigd.
Graag aanmelden voor de wandeling en/of de avond bij Anton Stegeman: antonstegeman@live.nl
Het adres van het KC van de PKN-gemeente Zeist-West is de Clomp 3302, 3704 KB Zeist.

Printerversie