U bevindt zich hier: Berichten  

EN OPEENS BEN JE OUD
  

‘En opeens ben je oud’ is de titel van een recent uitgegeven boekje van Christine Smalbrugge-Hack, over de weg van oud worden naar oud zijn. Op de achterkant staat: Ouderen zijn veel in het nieuws, maar meestal wordt er óver hen geschreven. Dit keer wordt door een oudere zelf geschreven over het beleven van het echte oud-zijn.
De eerste paar zinnen van de inleiding luiden: ‘Dit kleine boekje is een preek aan mijzelf. Een preek die ik graag wil delen met de vele ouderen die net als ik ervaren dat het oud-zijn niet altijd gemakkelijk is. Als 91-jarige onderga ik nu vijf jaar met veel medebewoners de beleving van het oud worden en oud-zijn in een Woon Zorg Centrum. De behoefte kwam om iets van die beleving in een geschriftje weer te geven.’

Nelly Christina Hack (1928), theologe en publiciste, is in 1986 in Zeist komen wonen, kort na het overlijden van haar man die predikant was in Uithoorn. Ze werd lid van onze wijkgemeente.
Christine: “Ik was toen nog druk met een inhaalstudie theologie in Utrecht en Amsterdam die ik op mijn 65ste afrondde. In die jaren was ik actief in de Ouderen gesprekskring samen met mede-initiatiefnemer Kuin Koekkoek; daar bewaar ik goede herinneringen aan.”

Ondanks haar ouderdom zit Christine nog dagelijks achter haar pc om te schrijven en contacten te onderhouden via de mail. Met twinkelende ogen vertelt Christine: “Ik heb altijd graag geschreven, als kind al ging ik met mijn vader mee naar de duinen bij Haarlem. Vader schilderde en ik ging zitten schrijven. Van hem heb ik mijn liefde voor kunst meegekregen en van mijn moeder de liefde voor verhalen. In en na mijn studietijd heb ik een aantal boeken gepubliceerd over mijn studieonderwerp, de filosoof Emmanuel Levinas. In het toenmalige Centraal Weekblad heb ik jarenlang geschreven, op het laatst ook over het gedachtengoed van de protestantse theoloog Harry Kuitert. En met hulp van Daniëla Postma kwam een boekje over het pastorieleven tot stand: Tijden van Voorbij, wat ook in de kerk verkocht is.”

“In 2014, toen ik in dit Woon Zorg Centrum kwam wonen, begon ik te schrijven over wat ik van de mensen hier hoorde en waardoor ik voelde: zó is het oud worden dus. Maar ook het oud-zijn. Van mijn teksten en columns is het boekje samengesteld. Nu ben ik ervaringsdeskundige en ik wil mijn verhaal graag bekend maken.”
“Ook voor mij geldt: zonder de ervaring van een relatie met de Schepper die van jongs af met mij meegaat, zou ik het leven niet volwaardig geleefd kunnen hebben.”

De eerste oplage van 150 boekjes is uitverkocht. Van de opbrengst heeft Christine een mooi bedrag aan onze wijkgemeente geschonken met speciale bestemming voor de nieuwe inrichting van het Kerkelijk Centrum. Inmiddels is de tweede oplage verschenen.
Het boekje is te koop voor € 6,90 (exclusief eventuele verzendkosten) bij Groenveld Boeken, Steynlaan 17, www.groenveldboeken.nl
Agathe de Bruin


Printerversie