U bevindt zich hier: Berichten  

ZONDAG 10 FEBRUARI WERELDDIACONAAT
  

Landelijk staat traditioneel de eerste zondag van februari in het teken van het Werelddiaconaat. De ZWO commissie wil deze bijzondere viering echter graag verzorgen samen met onze eigen wijkpredikant, en op 3 februari gaat een gastpredikant voor in de dienst. Om die reden wordt in Zeist West op zondag 10 februari aandacht gegeven aan het Werelddiaconaat.

In de dienst is er speciale aandacht voor ons wijkproject, een beter inkomen voor Ghanese boerinnen. In de dienst zal het project door de ZWO commissie worden toegelicht.

Het noorden van Ghana verandert in snel tempo in een woestijn. De boeren hebben steeds meer moeite om voedsel te verbouwen. Sommigen van hen vertrekken naar het zuiden, om daar in loondienst te gaan werken. De vrouwen blijven achter en moeten zien te overleven met hun kinderen. De karitéboom met de kariténoten is daarbij voor hen onmisbaar.

Geschat wordt dat meer dan 600.000 vrouwen in Noord-Ghana inkomsten verwerven door het verkopen van kariténoten (soms ook wel Sheanoten genoemd). Het verzamelen en verwerken van kariténoten is van oorsprong vrouwenwerk. Het is een belangrijke bron van inkomsten gedurende het droge seizoen. De vrouwen oogsten het fruit dat uit de in het wild groeiende bomen valt. Ze halen er vervolgens boter uit met behulp van tijdrovende, handmatige methodes. Zo verkrijgen ze een waardevol, plantaardig vet, dat gebruikt wordt als olie bij het koken, als helende zalf en als crème voor de huid.

Er zijn inmiddels 300 energiebesparende kolenovens gebouwd. De mensen zijn getraind in het juiste gebruik van de ovens, zodat deze langer meegaat. Controles laten zien dat er meer dan 60% bespaard wordt op het kolenverbruik. Zo kan geld bespaard worden voor eigen activiteiten. Besparende ovens zijn er ook gebouwd in de verwerkingscentra voor kariténoten.


Printerversie