U bevindt zich hier: Berichten  

KERSTACTIE VLUCHTELINGEN 2018: VILLA VREDE
 

In het verleden hebben we vaak een beroep op u gedaan in verband met onze telefoonkaartenactie voor ingeslotenen in Detentiecentrum Zeist. Velen van u hebben daar gehoor aan gegeven en we hebben dan ook vele jaren met Kerstmis, Pasen en Pinksteren alle ingeslotenen een telefoonkaart van tien euro kunnen geven. Aan het einde van de Ramadan kregen de moslims een zonnebloem. Daarnaast ondersteunden we de activiteitenbegeleiding met tal van goederen.
Sinds vorig jaar is het telefoonbeleid veranderd, waardoor de telefoonkaart (een geliefd geschenk!) niet meer gebruikt wordt. Daarom hebben we – enigszins ad hoc – met Kerstmis 2017 warme mutsen en sjaals geschonken en met Pasen (op verzoek van de ingeslotenen zelf) een doos met vers fruit. Ook dit jaar zullen we een attentie bezorgen die aansluit bij de wensen van de mensen. Maar daarvoor doen we geen beroep op u, want we hebben nog voldoende voor dat doel geoormerkt geld in kas. Er zitten steeds minder mensen in het Detentiecentrum, dus de kosten zijn aanzienlijk lager geworden. Op dit moment zijn er 48 mannen en 12 vrouwen aanwezig, en af en toe een gezin dat uitgezet gaat worden.
Vorig jaar hebben we voor het eerst een ander soort kerstactie gehouden. SAVIZ heeft zich toen achter het werk van kunstenaar Isabel Ferrand gesteld. In opdracht van SAVIZ maakte ze een prachtig wandkleed waaraan vele vrouwen in en buiten het Detentiecentrum mee borduurden.

Dit jaar willen we een substantiële gift geven aan Villa Vrede in Utrecht (zie bijgevoegde folder [1.436 KB] ). Dit doel past bij SAVIZ omdat Utrecht een regionale functie heeft. Mensen die door het Detentiecentrum Zeist of een AZC op straat worden gezet omdat ze niet uitzetbaar zijn, zoeken vaak daar een plek om te overleven. Omdat Villa Vrede mag blijven en moet verbouwen, is dit een mooi moment om de focus van onze Kerstactie daarheen te verplaatsen.

Lees de hele brief van SAVIZ [163 KB] hier.


Villa Vrede

In de stad Utrecht leven naar schatting vierduizend ongedocumenteerden. Mensen die door verschillende omstandigheden hun land moesten ontvluchten en (tijdelijk) geen zicht hebben op een plek waar ze een veilig thuis kunnen creëren. Alleenstaande vrouwen en mannen, maar ook gezinnen met jonge kinderen. Ze zijn ongedocumenteerd en komen daardoor niet in aanmerking voor de basisvoorzieningen die in ons land de normaalste zaak van de wereld zijn. Dat betekent dat ze geen vast woonadres hebben, soms op straat moeten leven en afhankelijk zijn van noodopvang. Een zeer kwetsbare groep mensen in de stad Utrecht!

Thuiskomen bij Villa Vrede
Villa Vrede, een initiatief van Utrechtse kerken, burgers en ongedocumenteerden zelf, biedt een plek waar deze kwetsbare groep overdag mag ontspannen, anderen kan ontmoeten en de mogelijkheid heeft om zich
te ontwikkelen. In Villa Vrede worden taalcursussen en naailes gegeven, zijn er vaardigheidstrainingen en krijgen bezoekers bijvoorbeeld ook de gelegenheid om Bijbelstudie te volgen. Zolang zij in Utrecht zijn, biedt
Villa Vrede hen een welkom thuis, waarbij eenieder als lid van de Villa Vrede familie zijn of haar verhaal kwijt kan, even op adem kan komen en gezamenlijk met andere bezoekers een (warme) maaltijd kan gebruiken.
Dagelijks biedt Villa Vrede aan 30 tot 50 bezoekers onderdak. De groep bezoekers die Villa Vrede met enige regelmaat bezoekt is ongeveer 300 mensen groot.

Lees hier de hele brief van Villa Vrede [1.436 KB]


 
Printerversie