U bevindt zich hier: Berichten  

MENORAH VERPLAATST
 

Het zal een aantal gemeenteleden al zijn opgevallen dat de menorah niet langer vooraan op de zijtafel in de kerkzaal staat.
Deze menorah is ooit door ds Ernst Verwaal bij zijn afscheid in 1978 geschonken aan de toenmalige Hervormde wijkgemeente in Zeist-W, en wordt nu wisselend gebruikt met soms wel/niet aangestoken kaarsen.
Dit roept vragen op over de betekenis en het gebruik van de menorah in onze vieringen.
Door Corja Menken-Bekius is hierover een gespreksnotitie opgesteld die is besproken in de Werkgroep Vieringen en vervolgens in de kerkenraad. De menorah is een joods symbool die, volgens een geraadpleegde rabbijn, bij diensten in de synagoge niet wordt aangestoken, en de vraag is of wij zo’n typisch joods symbool ‘zomaar’ kunnen/mogen gebruiken in onze kerken.
Besloten is de menorah een andere plek in de kerkzaal te geven, en desgewenst , alleen te gebruiken bij speciale gelegenheden, zoals bijv. in de Paasnacht en op Israelzondag, waarbij het gebruik in de viering wordt toegelicht.
Voor de menorah zal achterin de kerkzaal een aparte plek worden gemaakt, en zal vermeld worden dat dit een geschenk was van Ds Verwaal aan onze wijkgemeente.


Printerversie