U bevindt zich hier: Berichten  
 BERICHTEN
Laatste digitale Nieuwsbrief

BETER INKOMEN VOOR BOERINNEN IN GHANA
 

Het nieuwe meerjaren ZWO wijkproject (2017 – 2020) gaat over een beter inkomen voor Ghanese vrouwen. Deze boerinnen verwerken kariténoten tot een traditionele keukenboter, maar ook tot allerlei verzorgingsproducten. Met de opbrengst van de kariténoot voorzien deze vrouwen beter in hun levensonderhoud en daar profiteert het hele gezin van!

Op zondag Werelddiakonaat, 5 februari 2017, is dit wijkproject in de dienst nader toegelicht. In de Nieuwsbrief zal de ZWO commissie gedurende de looptijd van dit wijkproject voor Zeist West geregeld meer achtergrond informatie geven.Meer informatie deel 2: een beter inkomen

De Presbyterian Church of Ghana (Presbyteriaanse kerk, PCG) helpt in totaal 48 vrouwengroepen die noten verzamelen en twee groepen die de noten bewerken, aan een beter inkomen. Deze vrouwen krijgen landbouwcursussen en leren samenwerken. Hierdoor neemt de productie fors toe en verbetert de kwaliteit van de noten. Daardoor krijgen deze vrouwen een betere prijs op de internationale markt. En niet alleen op de markt hebben ze meer succes. Ook de banken verstrekken steeds vaker leningen aan deze groepen, wat zij investeren in hun bedrijfjes.
Hawa, karitéplukster, vertelt: “Nu ik lid ben van een boerengroep heb ik een stabiel en gemiddeld inkomen. Ik kan mijn gezin goed onderhouden en mijn kinderen naar school sturen.”

Relatie met Fair Finance
Bij sparen en beleggen gaat het de meeste mensen om rendement; de hoogte van het rendement; ons rendement. Dat lijkt normaal, maar is het dat ook? Bij Fair Finance gaat het om een breder rendement, bijvoorbeeld het rendement van de allerarmste mensen elders in de wereld. Zij hebben veelal nog nooit een bank van binnen gezien. De ZWO commissie vindt dat met project invulling wordt gegeven aan fair finance.

Voor meer informatie kijk op www.kerkinactie.nl/projecten/karite-noot-zorgt-voor-inkomen.


 
 

Lees verder ... (klik op de foto) 
Meer informatie deel 1; Arbeidsintensief

Leven in Noord-Ghana, aan de rand van de Sahelzone van West-Afrika, is een voortdurend gevecht tegen voedselschaarste. Het gebied is het grootste deel van het jaar kurkdroog en door de klimaatverandering duren de droogteperiodes steeds langer. De bomen, die verspreid in het gebied staan, zijn heel belangrijk voor de bevolking. Als de oogst tegenvalt of het droogteseizoen te lang duurt, vormt de opbrengst van de noten een belangrijke aanvulling op hun inkomen. Bovendien is de boom een belangrijk wapen tegen erosie. Het wortelstelsel van de Karitéboom is zeer breed vertakt.

Het verzamelen van de kariténoten is traditioneel een taak van vrouwen. Dat doen ze vooral in tijden dat er elders op de boerderij weinig werk is. De noten moeten lange tijd worden gekookt, pas dan komt de karitéolie vrij waarvan de boter wordt gemaakt. Maar de winsten zijn minimaal, omdat het proces zo arbeidsintensief en tijdrovend is. Bovendien kost het veel brandhout. Kerk in Actie financiert het karitéboter project dat in 2013 door het landbouwbureau van de Presbyteriaanse kerk in Ghana (PCG) werd opgezet. Dat project heeft een aantal grote verbeteringen gebracht voor de karitéplukkers, zoals een beter inkomen.

Voor meer informatie kijk op www.kerkinactie.nl/projecten/karite-noot-zorgt-voor-inkomen.


Printerversie