U bevindt zich hier: Samenleving Diaconie ZWO  
 DIACONIE
Ondersteuning
Commissie Bijzondere Gebeurtenissen
Adressen
ZWO
 SAMENLEVING
Pastoraat
Diaconie
Raad van Kerken
WijkInloophuis
Pastoraal café Zeist

WIJKPROJECT "BETER INKOMEN BOERINNEN IN GHANA"
  

Informatie uit het reisverslag regiocoördinator Kerk in Actie

Zoals het zuiden van Ghana bekend is vanwege haar cacao, zo is het noorden bekend vanwege de kariténoten en de karitéboter die men daarvan maakt. Van mei tot augustus rapen vrouwen uit de dorpen van jongs af aan al kariténoten van de karitébomen. Sommigen hebben een boom bij huis die hun eigendom is, maar vaker rapen ze op gemeenschappelijke grond. Ons wijkproject is een project van Kerk in Actie waarmee ondersteuning wordt gegeven aan een landbouwproject van de Presbyteriaanse Kerk, die de karitéboerinnen wil professionaliseren en versterken, zodat ze geen honger meer hoeven te lijden.
Met geld van Kerk in Actie zijn sinds 2012 acht opslagloodsen neergezet voor de opslag van kariténoten en vier plekken waar men de noten zelf tot boter kan verwerken. De karitéboom bloeit in december. Van mei tot en met augustus kunnen de noten geraapt worden. Dan is inmiddels ook het regenseizoen aangebroken en verbouwt men voedselgewassen. Maar als er even een gaatje is, gaan vrouwen en meisjes noten rapen.
De vrouwen zijn zelf nooit naar school geweest, maar hun kinderen gaan inmiddels wel allemaal naar school. Zij mochten zelf niet naar school van hun vaders, maar voor hun eigen kinderen beseffen ze inmiddels hoe belangrijk onderwijs is. Alleen opslagloodsen en machines leveren is zeker niet genoeg om mensen hier verder te helpen. De vrouwen zijn getraind en worden nog steeds geadviseerd.
De oogst van de vrouwen en de kwaliteit van hun zelfgemaakte boter is enorm omhoog gegaan door de trainingen en de opslagplaatsen en centra waar ze boter kunnen makken. Ze zijn blij met de energiezuinige ovens, die het gezonder en minder arbeidsintensief maken. Dit landbouwproject heeft hun leven aanzienlijk verbeterd.


Printerversie