U bevindt zich hier: Wijkgemeente Fairtrade  
 WIJKGEMEENTE
Profiel Zeist-West
Predikanten
Pastorale zorg
Organisatie
FinanciŽn
Oecumene
Adressen
Fairtrade

FAIRTRADE
 

Foto's Jan Koster
 

PKN-Zeist-West heeft op zondag 30 september het Fairtrade-certificaat uitgereikt gekregen. Een mooi resultaat, vinden de initiatiefnemers.
De ZWO-commissie van Zeist-West gaat nu, na een akkoord van de Diakonale Raad, verder met het project Fair Climate. Dat ligt mooi in het verlengde van de nieuwbouwplannen en een Kerk in Actie-project.

Er is voor Zeist-West een speciale brochure gemaakt, die u hier kunt bekijken of downloaden.


 

Fairtrade: een vorm van vieren en danken

Eind 2010 nam de wijkkerkeraad van PKN Zeist-West het besluit dat Zeist-West een fairtrade gemeente moet worden. Ook het stichtingsbestuur van het Kerkelijk Centrum dat de ruimtes aan o.a. de wijkgemeente, bedrijven en instellingen verhuurt ondersteunt dit proces.
Aan de ZWO-commissie werd gevraagd om een stappenplan daarvoor te ontwikkelen en uit te gaan voeren. En op zondag 30 september werd in Zeist-West het fairtrade-certificaat voor de kerk uitgereikt.


Wat betekent dit voor de kerk?

Koffie en thee zijn fairtrade. De Avondmaalswijn is fairtrade en biologisch. Al het gebruikte papier heeft FSC keurmerk. Het stichtingsbestuur en de wijkkerkenraad zullen huurders en gebruikers verzoeken om zoveel mogelijk fairtrade producten te gebruiken. De wijkkerkenraad stelt voor om tevens fairtrade bloemen te gebruiken indien dit mogelijk is in relatie tot het gewenste liturgisch-esthetische resultaat.


 

Wat is fairtrade?

Meer verantwoorde producten die tegen een goede prijs bij de boer of producent zijn ingekocht. In bedrijven, op scholen, in het gemeentehuis, in de horeca, in de kerken. Zo kunnen de makers, de producenten, mensen in ontwikkelingslanden, een betere toekomst opbouwen. Dat betekent dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product. En dat de omstandigheden waarin zij werken menswaardig zijn. Dus geen kinderarbeid. Geen extreem lange werkdagen. Met aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen. Door een gecertificeerd fairtrade product te kopen, draag je bij aan de vooruitgang van mensen die het een stuk minder goed hebben dan wij. De burgerlijke gemeente Zeist kreeg het certificaat in dit voorjaar als 25e gemeente van Nederland uitgereikt.
Kees Mantintveld, zowel actief in de gemeentelijke werkgroep als bij de ZWO-commissie: “Naast PKN Zeist-West zijn ook andere kerken actief aan het werk om het certificaat te halen. Daarbij noem ik de Doopsgezinde Gemeente, de RK Parochie en de EBG (Evangelische Broeder Gemeente) En wellicht zijn het er al meer. De ZWO-commissie van Zeist-West gaat nu na een akkoord van de Diakonale Raad verder met het project Fair Climate".


Waarom is fairtrade belangrijk?

Deze vraag legde de redactie voor aan Bert Kling, één van de initiatiefnemers. “Fairtrade is voor mij een vorm van vieren, danken en lofprijzen, maar dan met andere middelen. In wezen is het hetzelfde. Bij de één ligt het accent op de beleving, bij anderen op het doen. Samen maakt het ons geloof compleet”. En Annette de Boer, regelmatig te vinden achter de stand van de Wereldwinkel in de kerk, verwoordt het als volgt: “Omdat ik het belangrijk vind dat de kerk een voorbeeld geeft dat we in ons deel van de wereld kunnen bijdragen aan een wereldhandel die producenten in andere delen van de wereld niet benadeelt”. “Het is daarnaast een stuk bewustwording als we fairtradeproducten gebruiken”.


Toekomst

Zijn we er dan hiermee? “Nee, natuurlijk niet”, stelt Bert Kling. “De ZWO-commissie ziet de volgende drieslag voor ons. Nu fairtrade en vervolgens gaan we werken aan fairclimate en fairfinance. Dat kan goed samen met de nieuwbouw van de kerk binnenkort. Een duurzaam gebouw. Het zou fijn zijn als dit zou lukken”. En een deelneemster aan het gesprek, die ook vaak achter de kraam van de Wereldwinkel in de kerk is te vinden, vult aan: “De chocolade is vooral erg lekker. Dus het zou fijn zijn als met Sinterklaas ook de chocoladeletters fairtrade zijn. En dat mensen dan het woord “fairtrade” gaan opnemen in de sinterklaasgedichten. Maar we moeten ook verder kijken. Hoe staat het met de Opgang? Wordt ons lijfblad al gedrukt op FSC-papier?


Jeugd

Wordt de jeugd er bij betrokken? “De kinderen hebben altijd graag meegeholpen met de verkoop van de fairtradeproducten. Een volgende stap zou kunnen zijn dat bij het ontbijt van Eigenwijze ook fairtrade hagelslag, jam en pindakaas is. Als dat al niet geval is. En onlangs, tijdens de kinderkerk, is gesproken over delen met elkaar. De oudere jeugd organiseert een voetbaltoernooi op 30 september in Austerlitz. De opbrengst daarvan is bestemd voor de Voedselbank. Een prachtige actie van vele jongeren. Ook van jongeren die je niet zo vaak in de kerk meer ziet. Maar voor zo’n maatschappelijk doel zijn ze wel te porren”, aldus de wereldwinkelierster.


 

Ook fairtrade thuis?

Annette de Boer: “Veel mensen kopen tegenwoordig ook fairtrade artikelen in de gewone supermarkt. Wij zelf thuis ook” En Bert Kling vult aan: “Een relevante vraag. Je moet geen dingen van de kerk vragen die je niet thuis ook probeert te realiseren. Bij ons thuis zijn we daar al heel lang mee bezig.” En een bezoeker van de stand vult aan: “Het is het rentmeesterschap van de wereld, waar we mee bezig zijn. Zorgen voor elkaar, zorgen voor de wereld, dichtbij en veraf. Dat is de opdracht die we elke dag weer mee krijgen”.


Printerversie